A carbon footprint – vagy magyarul a szénlábnyom – az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke, az egyes tevékenységekkel járó szén-dioxid kibocsátás nagyságát méri. Segítségével mérhetővé válik, hogy mennyiben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez.

szénlábnyom azt mutatja, hogy egy cég tevékenysége, egy ember életmódja vagy egy termék életciklusa nyomán mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, jellemzően tonna szén-dioxid egyenértékben (t CO2e) kifejezve. Minél nagyobb a szénlábnyom, annál nagyobb az éghajlatváltozásra mért hatás. Rendszerint egy éves időszakra vonatkozóan számolnak szénlábnyomot, mely megállapítható – többek között – utazásra, szolgáltatásra vagy akár társadalomra, gazdaságra vonatkozóan is.

Napjaink igazi kihívása a klímavédelem előírásainak való megfelelés. Az EU2020 program keretében az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2020-ra az 1990-es szinthez képest 20%-kal szükséges csökkenteni. Ezen törekvések Magyarország klímapolitikájára is nagy hatással vannak, hazánknak is meg kell felelnie bizonyos csökkentési céloknak.

Manapság több, egyszerű karbonlábnyom kalkulátor elérhető az interneten (Carbon IndependentCarbon Footprint kalkulátorai), melyek bizonyos tevékenységek szén-dioxid kibocsátásának meghatározásához jól használhatóak, azonban összetettebb tevékenységek szénlábnyomának a pontos kiszámításához részletesebb kutatások szükségesek.