1. Magyarországi szélerőművek listája

2. A szélhozam várható értékének meghatározása OMSZ módszerrel

3. OMSZ közelítés bírálata

Tisztelt Érintettek,

Áttanulmányozva az igen szép 2006-os kiadványt a hazai zöldenergia potenciálról, csak gratulálni tudok a sok fiatal kutatónak. Kivéve Major-nak, akinek köszönhető, hogy a közelítés klimatológiai reprezentativitása problematikus.
A várható szélhozam vizsgálatok módszerét nem alulról felfelé 1 évi mérésekből, hanem felülről lefelé 10m-nél 100 évi, illetve 100-500 m-nél 70 évi, az ország 300 PONTJÁN VÉGZETT talaj közeli, illetve magaslégköri SZÉLMÉRÉSEKRE kellett vona alapozni, és azokat a WASP segítségével tájegységenként tovább pontosítani.
Röviden, nem alulról felfelé, hanem klimatológiailag reprezentzatív módon, irány és sebesség adatok területileg folytonos függvényként analizált területi megoszlásaiból kellett volna kiindulni.
Gondolom ez gyors és nagy biznisz volt, ki akar ma már poros szélívekkel bajmolódni.
Mi akartunk, és szemrontó munkával elkészítettük az Ország regionális széltéképeit.
Jutalmunk nem maradt el:
Az analizált mezőket összevetve különböző időszakok adatival kiderült, hogy igazán jó, regionális léptékben reprezentatív szelet a Monarchia idején mértek, annak ellenére, hogy a leolvasás csak 8 irányra történt.
Ki lehetett mutatni, hogy amikor a lelkes Varga Miklós felmászott és levágta a KLFI torony melletti nagy fáról az ágakat, mindjárt besimultak az adatok szélatlaszunk analizált mezejébe.
Ki lehetett mutani a János hegyi szélméréseken a Kilátó szélmódosító hatását, stb

Ez a Levegőkörnyezet gazdálkodással foglalkozó Team-ünknek megfelelő jutalom volt.

Szepesi Dezső

 

4. A várható szélhozam mértékének meghatározása klimatológiailag reprezentatív közelítéssel

A szélenergia felhasználás Magyarországon egyre fokozódó mértékben fejlődik.
Szakértő gárdánk a zöldenergia hasznosítás területén is jelentős fejlesztésekkel foglalkozik, többek között feldolgoztuk a magyar légtér 10 métertől 500 méterig terjedő részének légáramlási viszonyait, műszaki felhasználás szempontjából megfelelő módon, 100 évi mérések adatai alapján.
Vizsgálatunk eredménye a regionális léptékű virtuális szél atlasz, mely az ország bármely pontja felett, különböző magasságokban képes a szélirány és szélsebesség értékeinek meghatározására. Azonnal alkalmazható formában.

​A széltérképekről letölthető bemutató ppt:

http://www.levegokornyezet.hu/Szelterkepek_minta

A teljes széltérkép (szélirány és szélsebesség adatai 100 év méréseinek átlagában) .zip tömörített formátumban letölthető itt:
- 10 méter magasságban mért
- 500 méter magasságban mért

 

5. A szélatlasz felhasználása új 3 Dimenziós Transzmissziós Mátrix létrehozására

Az ország azon pontjaira, ahova a transzmissziós mátrix adatai még nem készültek el – igény esetén- ez a következő lépésekben végezhető el:  

  1. A kérdéses helyet a térképen megkeressük és bejelöljük.  
  1. A bejelölt pontnál a 10 m magasságra vonatkozó szélirány gyakoriság és szélsebesség térképeken a gyakoriság és sebesség izovonalai alapján az oda tartozó értékeket leolvassuk.  
  1. A leolvasott értékeket a Transzmisszió 1.1  vagy 1.2 modell speciális interpoláló szoftverébe bevisszük és a kérdéses ponthoz legközelebbi területre rendelkezésre álló 3D mátrix felhasználásával a vizsgálandó pontra extrapoláljuk.  
  1. A vizsgált pontra vonatkozó új extrapolált mátrixszal a levegőminőség tervezés számításait elvégezzük.  

A 10 m magasságban uralkodó szélirányok területi eloszlásait a továbbiakban közölt térképek jobb felső sarkában lévő számok szerint (pl: NNE = 1 ill N = 16) lehet értékelni. Továbbá a szélsebesség eloszlását mutató térképek (pl NNE irányból = 17 illetve N irányból = 32)  

 

 

Iránygyakoriság értékeinek területi eloszlása észak-északkeleti irányból fújó szél esetén 10 m magasságban.

 

Iránygyakoriság értékeinek területi eloszlása északnyugati irányból fújó szél esetén 10 m magasságban.  

 

A szélsebesség területi eloszlása észak-északkeleti irányból fújó szél esetén 10 m magasságban

A szélsebesség területi eloszlása északnyugati irányból fújó szél esetén 10 m magasságban  

Figyelem: a fenti adatok nyílt, közeli épületek és domborzat által nem befolyásolt légáramlási területekre vonatkoznak.